Układy wymiany cieplnej w sektorze spożywczy są niezbędne przede wszystkim do prawidłowego przechowywania produktów spożywczych. Ogólnie wiadomo, że pożywienie jest dużej trwałe, kiedy poddajemy je schładzaniu lub zamrażaniu. W procesie tym muszą jednak uczestniczyć odpowiednie urządzenia chłodzące, których budowa pozwala na wytworzenie niskiej temperatury chłodzącej.
Wymienniki ciepła, jakimi są rekuperatory znaleźć można we współczesnych układach chłodzących o dużych i małych gabarytach. Ich działanie opiera się na odzysku energii cieplnej z określonej pracy urządzenia i zamianę tejże energii na ochłodzenie np. powietrza. Przy okazji powietrze zostaje przefiltrowane i oczyszczone, co dodatkowo dodaje rekuperatorom praktyczności w sektorze spożywczym.
Trzeba zaznaczyć, iż branża spożywcza postawiła na rekuperatory bezkanałowe, które są łatwe w montażu i nie potrzebują dodatkowych systemów do swojej pracy. Poza tym współpracują one z innymi czynnikami cieplnymi, z płynami glikolowymi i amoniakalnymi tworząc odpowiednie układy wymiany cieplnej. Sama wymiana cieplna polega na transportowaniu ciepła pomiędzy układami.
Układów wymiany cieplnej jest wiele, a najprostszy i najpopularniejszy zawiera płytowe wymienniki ciepła, które mogą być lutowane lub spawane. Wykonane są one z nierdzewnego materiału, który doskonale nadaje się w produkcji spożywczej, np. stal nierdzewna, którą dodatkowo skręca się. Rozwiązanie takie można spotkać w dużych maszynach chłodzących i uczestniczących w procesie produkcji spożywczej.