Rekuperatory wykorzystywane w sektorze spożywczym

Rekuperatory wykorzystywane są najczęściej w systemach wentylacyjnych, klimatyzacyjnych i nowoczesnym ekologicznym ogrzewnictwie. Jednak można je spotkać także w sektorze spożywczym, tam również rekuperatory spełniają kilka ważnych funkcji w zaawansowanych układach wymiany cieplnej, które są obecnie często stosowane.

Układy wymiany cieplnej w sektorze spożywczym mają na celu zachowanie właściwej temperatury na większej powierzchni. Chodzi tutaj np. o duże chłodnie. Naturalnie także i w tym przypadku stosuje się rekuperatory wykorzystujące ciecze jako czynniki cieplne. Układy wymiany cieplnej w sektorze spożywczym najczęściej wykorzystują płyny glikolowe lub amoniakalne - jest to najlepszy sposób na zapewnienie prawidłowego chłodzenia.

Także w branży spożywczej popularne są rekuperatory bezkanałowe, które nie tylko pomagają w obniżeniu temperatury, ale także zapewniają prawidłową wentylację. Do rzadkości nie należy również zastosowanie rekuperatorów podsufitowych.

Pamiętać należy, że układy wymiany cieplnej powinny być na bieżąco kontrolowane. Konieczne jest przede wszystkim sprawdzania i oczyszczanie skraplaczy w wymiennikach ciepła.