Rekuperatory, czyli układ wymiany cieplnej w branży spożywczej.

Rekuperatory to urządzenia wentylacyjne, które zrewolucjonizowały współczesny rynek systemów grzewczych i wentylacyjnych. Spotkać je można na każdym kroku- w domu, w pracy, w samochodzie, a nawet i w sklepie. Rekuperatory w branży spożywczej, to nie pusty frazes. To właśnie, dzięki nim wiele produktów spożywczych zachowuje swoje walory smakowe i estetyczne, a dokładniej zdatność do spożycia.

W jaki sposób? Otóż jak wszystkim doskonale wiadomo, rekuperatory, to urządzenia, których zadaniem jest rekuperacja, a więc odzyska energii z powietrza wydmuchiwanego na zewnątrz. W mniemaniu wielu osób, rekuperatory służą tylko i wyłącznie do ogrzewania powietrza. Błąd. Rekuperatory są tak skonstruowane, że nie tylko ogrzewają, ale i schładzają powietrze. To wszystko sprawia, że maja one zastosowanie w lodówkach, chłodniach, ladach chłodniczych, etc.

W budowie rekuperatorów oprócz wymienników ciepła i wentylatorów znajdziemy również i filtr oczyszczający, dzięki czemu powietrze przez nie uzyskiwane jest całkowicie zdrowe i przyjazne dla naszych dróg oddechowych. Branża spożywcza bez rekuperatorów i innych wymienników ciepła nie miałaby prawa bytu. Dlatego też konstruktorom, producentom tego rodzaju wynalazku należy się wielki szacunek i uznanie. Rekuperatory, to właśnie, dzięki nim nasze mrożonki, mięso, ryby, nabiał zachowują zdatność do spożycia.